Azjatyckie owoce – egzotyczne smakołyki z Dalekiego Wschodu i nie tylko
Lubisz eksperymentować ze smakami, a w Twojej kuchni nieustannie wykorzystujesz produkty z różnych krajów na całym świecie? W takim razie nasz przewodnik po azjatyckich owocach z pewnością okaże się pomocny. Znajdziesz w nim zarówno znane i lubiane naturalne smakołyki, jak i egzotyczne owoce, o których do tej pory nie słyszałeś. Przenieś się z nami w podróż po smakach Dalekiego Wschodu i nie tylko!
Znane i lubiane owoce z Chin i Azji, które kupisz w polskich sklepach
Mango nie trzeba nikomu przedstawiać – azjatycki owoc jest dostępny niemalże w każdym polskim sklepie spożywczym. Występuje w trzech odmianach: zielonej, pomarańczowej i żółtej. To właśnie od niej zależy jego smak. Zielone ma charakterystyczny, odrobinę gorzkawy posmak, podczas gdy dwie pozostałe odmiany z pewnością zaskoczą Cię pozytywnie swoją słodkością i soczystością.
Durian to jeden z najpopularniejszych owoców w Azji. Nie bez powodu – jego właściwości zostały docenione już setki lat temu. Prawda jest taka, że jedni go kochają, a drudzy nienawidzą. Dlaczego? Ze względu na jego charakterystyczny zapach, który nie należy do najprzyjemniejszych. W końcu to właśnie durian został okrzyknięty najbardziej śmierdzącym owocem na świecie. Warto jednak się przełamać i spróbować azjatyckiego owocu, ponieważ zawiera mnóstwo witamin i minerałów, a jego smak porównuje się do mieszanki malin i serka waniliowego.
Marakuja, którą nazywa się także passiflorą, to azjatycki owoc, który na dobre zadomowił się w polskich kuchniach. Zazwyczaj można go spotkać ze skórką różową lub fioletową, a smak jest bogaty w kwaskowate nuty. Wewnątrz znajdziesz także pesteczki. Marakuja może także pochwalić się właściwościami przeciwzapalnymi. Owoc dodatkowo poprawia trawienie i ma pozytywny wpływ na spokojny sen.
Jackfruit jest znany również pod nazwą owoc chlebowca lub dżakfrut. Z wyglądu przypomina duriana, jednak zdecydowanie pachnie o wiele lepiej. Co ciekawe, jest on największym owocem rosnącym na drzewie, a w Azji uprawia się go przede wszystkim w Indiach. Jackfruit skrywa w środku duże pestki, które są jadalne, podobnie jak sam miąższ. Sama skórka jest dość twarda.
Smoczy owoc, czyli pitaja, choć jest dostępny na półkach polskich sklepów, to jego cena zdecydowanie robi wrażenie. Krótko mówiąc, jest to jeden z bardzo drogich owców z Azji, który może pochwalić się charakterystycznym wyglądem – jego wnętrze jest białe i nie brakuje w nim malutkich czarnych pestek. Zewnętrzna część jest różowa. Smak smoczego owocu jest niezwykle soczysty i orzeźwiający. Co ciekawe, pitaja to zawiera związki betalainowe, które mają właściwości przeciwutleniające.
Papaja to kolejny azjatycki owoc, który dość często gości w polskich kuchniach. Choć doceniliśmy go za słodki smak, to w Azji smakuje zupełnie inaczej. Jeśli kiedykolwiek wybierzesz się w egzotyczną podróż, to koniecznie go spróbuj! Papaja zawiera mnóstwo karotenoidów i enzymu papaina, które wykazują szereg właściwości prozdrowotnych. Właśnie dlatego została okrzyknięta jednym z najzdrowszych owoców na świecie.
Liczi to jeden z owoców z Chin, które warto spróbować chociaż raz w życiu. Malutki produktów o charakterystycznej, czerwono-różowej skórce skrywa w środku słodko-kwaśny i orzeźwiający miąższ w kolorze perłowym. Pamiętaj, aby przed zjedzeniem usunąć pestkę. Liczi było jadane przez samych chińskich cesarzy – owoce zawierają mnóstwo cennych antyoksydantów, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.
Egzotyczne owoce z Azji – czego spróbować w trakcie dalekich podróży?
Masz ochotę na egzotyczną podróż po smakach? Wybierz owoce z Chin i pozostałych partii Azji, które nie są dostępne w Polsce, lub ich znalezienie może stanowić nie lada wyzwanie. Jednym z nich jest czapetka wodnista, która stanowi swego rodzaju połączenie gruszki z jabłkiem. Jej wygląd przypomina pierwszy owoc, jednak smak jest niezwykle soczysty i zbliżony do jabłek.
Mangostan to owoc, który występuje w Azji południowej i wschodniej. Jego wygląd jest zaskakujący – w wielkości mandarynki kryje się biały miąższ otoczony skórką w kolorze fioletowy. Egzotyczny produkt zawiera mnóstwo składników odżywczych, w tym przede wszystkim witaminę B i C oraz magnez, fosfor czy żelazo. Dzięki temu wykazuje właściwości odchudzające, przeciwutleniające i przeczyszczające. Mangostan może być spożywany na surowo.
Rambutan to azjatycki owoc, który swoim wyglądem przypomina kulki pokryte włoskami. Jagodzian rambutan, bo i tak się go nazywa, jest słodki w smaku – przypomina on odrobinę winogrono lub śliwkę. Wewnątrz znajduje się także twarda pestka, którą można jeść, jednak po uprzedniej obróbce termicznej.
Longan ma smak przypominający liczi, jednak różni się od niego wyglądem. Jego skórka jest dość twarda i ma brązowy kolor, jednak warto się odrobinę wysilić – wewnątrz czeka na Ciebie miąższ, który zapewni Twojemu podniebieniu mnóstwo soczystej słodyczy. Longan można spożywać na surowo, jednak sprawdzi się także jako dodatek do innych potraw. Owoc z Chin można także przygotować w syropie lub stworzyć z niego likier.
Karambola to azjatycki owoc, który na pierwszy rzut oka przypomina roślinę doniczkową. Jednak po przekrojeniu otrzymujesz pyszną gwiazdę, której i skórka, i miąższ są jadalne. Należy jednak uważać, aby wybrać dojrzałą karambolę – w innym przypadku będzie smakować kwaskowato. Owoc z Chin zawiera mnóstwo błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy i witaminy C.
Guawa to ostatni azjatycki owoc na naszej liście, który warto spróbować w trakcie dalekiej podróży na wschód. Jego wygląd przypomina gruszkę lub jabłko, jednak znajdujący się pod skórką miąższ jest zbliżony do tego, który znajdziesz w arbuzie. Gujawa zawiera mnóstwo witaminy C, A i potasu.